Rekabet Kurulu, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları ile rekabete ilişkin kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle 16 teşebbüse toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verilmesine karar verdi.Rekabet Kurulu, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları ile rekabete ilişkin kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle 16 teşebbüse toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verilmesine karar verdi.

Rekabet Kurulu, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları ile rekabete ilişkin kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle 16 teşebbüse toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verilmesine karar verdi.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, iş gücü piyasasında bazı teşebbüsler arasında yapılan çalışan ayartmama anlaşmalarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma sonuçlandı. Soruşturma sürecinde, teşebbüslerin birbirlerinin çalışanlarının işe alınmasını engellemeyi ve çalışan hareketliliğini kısıtlamayı amaçlayan anlaşmalar yaptığı incelendi. Bu anlaşmaların, işverenlerin önemli bir girdi olan emek üzerinde rekabet etmeyi reddetmelerine yol açtığı belirlendi.

Çalışan ayartmama anlaşmalarının, işgücü piyasalarındaki hareketliliği azaltmanın yanı sıra ücretlerin yapay bir şekilde gerçek değerine ulaşamamasına neden olduğu ifade edildi. Bu durumun, çalışanların adil bir şekilde dağılımını engelleyerek iş gücü piyasalarındaki rekabetçi yapıya zarar verebileceği vurgulandı.

Rekabet Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ’ye 4 milyon 834 bin 124 lira, Vodafone Telekomünikasyon AŞ’ye 5 milyon 319 bin 292 lira, Zeplin Yazılım Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri AŞ’ye 192 bin 973 lira, Arvato Lojistik Dış Ticaret ve E-Ticaret Hizmetleri AŞ’ye 2 milyon 159 bin 522 lira ve diğer şirketlere de farklı miktarlarda cezalar verildi.

Böylece, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmalarıyla rekabete ilişkin kanunu ihlal ettiği tespit edilen toplamda 16 teşebbüse 151 milyon 148 bin lira ceza uygulanmış oldu.

Öte yandan, soruşturması sonucunda ihlal tespit edilmeyen 21 şirkete ise idari para cezası verilmedi. Bu şirketler arasında Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti, İş Gıda AŞ, Migros Ticaret AŞ gibi büyük firmalar bulunuyor.

KAMU1.COM

By Kamu1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir