Özel Okul Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle özel okullarda eğitim ücretlerine dair yeni düzenlemeler getirildi. Yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen ücret dikkate alınacak. Mevcut öğrenciler için ise eğitim ücreti, öğrenci kayıt sözleşmesinde yer alan ücret üzerinden belirlenecek. Bu düzenleme ile eğitim ücretlerine yapılabilecek artışlar da sınırlandırıldı. Buna göre, bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE ve bir önceki yılın ortalama TÜFE üzerine %5’ten fazla artış yapılamayacak.
Zeka Testi ile Seçim Yapılmayacak
Yeni yönetmelik kapsamında özel okulların öğrenci seçim süreçleri de değişti. Artık zeka testi ve benzeri uygulamalar sonucunda öğrenci seçimi yapılamayacak. Özel okullarda tam gün eğitim-öğretim yapılacak ve kontenjan düzenlemeleri, ilçe, il veya ülke genelindeki genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet veya elverişsiz hava koşulları gibi durumlar dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenebilecek.
Özel öğretim kurslarında da sınıf mevcutları düzenlendi ve öğrenci sayısı 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlemeler yapıldı. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışında ve hafta sonlarında da özel öğretim kurslarına devam edebilecek.
Çalışma Saatleri Bildirilecek
Mesleki eğitim merkezleri, uzaktan öğretim yapan kurslar ve sosyal etkinlik merkezleri gibi özel öğretim kursları da yıllık veya dönemlik çalışma takvimlerini ve haftalık çalışma saatlerini milli eğitim müdürlüklerine bildirecek. Ayrıca Türk programı uygulayan milletlerarası okullarda Bakanlıkça onaylanmış Türk haftalık ders çizelgeleri ve programları uygulanabilecek.
Özel öğretim kurumları, il milli eğitim müdürlükleri ve belediyelerle işbirliği protokolleri yaparak sosyal etkinlik merkezleri veya örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar düzenleyebilecek. Öğrencilerin ihtiyaçlarına göre bilim grupları da yeniden düzenlendi ve “Sosyal Bilimler” ve “Fen Bilimleri” grupları tanımlandı.
Ayrıca, özel motorlu taşıt sürücü kursu ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacaklardan istenen bazı mezuniyet şartları da değiştirildi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bu kurumlara başvuran kişilerin mezuniyet belgelerine ilişkin şartlar daha esnek hale getirildi.
Depreme dayanıklı bina bulmanın zorlukları göz önünde bulundurularak, aynı kurucuya ait birden fazla okulun aynı binada açılmasına ve depreme karşı sağlam olmayan özel öğretim kurumlarının geçici nakil yapabilmesine olanak tanındı.
Son olarak, özel okulların kurum yönetmeliklerinin her 8 yılda bir Bakanlık onayına sunulması ve öğrencilerin okulda öğrenimine başladığı dönemde geçerli olan kurum yönetmeliğine göre mezun olmaları öngörüldü.